BRP: A mérlegkör felelős

BRP: A mérlegkör felelős

Egy ideális világban a villamosenergia-átviteli hálózat mindig egyensúlyban lenne, a kereslet és a kínálat mindig tökéletesen illeszkedne egymáshoz, nem beszélhetnénk egyensúlyhiányról és nem lennének áramkimaradások. Ehhez a piaci szereplőknek 100 százalékos pontossággal kellene megjósolniuk saját fogyasztásukat vagy termelésüket, minden nap, minden órájában. Ez a valóságban természetesen nem így működik. A kereslet és a kínálat közötti különbség ritkán nulla, így szükség van egy olyan szereplőre, amely pénzügyi felelősséget vállal. Egy ilyen, mérlegkör felelősnek (Balance Responsible Party – BRP) nevezett szervezet rendezi az esetleges kilengéseket az átviteli rendszer irányítójával (TSO, Magyarországon a MAVIR).

Az aranyszabály: A piaci szereplők is felelősek az általuk a rendszerben okozott kilengésekért.

A villamosenergia-szolgáltatók és a fogyasztók szerződéses megállapodásokat kötnek a megvásárolt és eladott villamos energia mennyiségéről. A gyakorlatban azonban ezek a mennyiségek eltérhetnek a megtermelt vagy elfogyasztott mennyiségtől. Az ilyen eltéréseket ki kell egyenlíteni, hogy a hálózat egyensúlyban maradjon. A rendszerirányító a mérlegkör felelősség rendszerét alkalmazza, amely minden piaci szereplőt felelőssé tesz az általa okozott kilengésekért és egyensúlyhiányos helyezetekért. Itt kerülnek képbe a mérlegkör felelősök.

A mérlegkör felelős feladata a fogyasztás és a termelés közötti különbség kiegyenlítése, hogy a különbség a lehető legközelebb legyen a nullához minden egyes kereskedési intervallumban (például minden órában). Röviden, minden BRP felelős a piacüzemeltetővel (Magyarországon a HUPX) szemben fennálló eltérésekért.

Mivel a mérlegkör felelős általában nem rendelkezik online adatokkal a tényleges fogyasztásról és termelésről, az eltérés nem nulla. A rendszerirányító egyensúlyhiányos mérlegkör felelősöket bírsággal sújtja. Ennek a díja fedezi a rendszerirányító kiegyensúlyozással kapcsolatos költségeit. A piacot az egyensúlyi helyzet elérésére ösztönzik, a pénzügyi kockázatot pedig a mérlegkör felelősökre hárítják.

Az Európai Uniós szabályozás biztosítja, hogy a mérlegkör felelősök a lehető legjobban ki legyenek téve a piaci árjelzéseknek. Az egyensúlyhiányos árképzés közvetlenül kapcsolódik a rendszer igényeihez, mivel minden BRP, a saját egyensúlyi vagy egyensúlyhiányos helyzetétől függetlenül, ugyanannak az árnak van kitéve. Ezzel is ösztönzik őket a rendszer egyensúlyának támogatására, hiszen csökkentik a rendszerirányító kiegyenlítéshez szükséges energiaigényét.

Hogyan működik egy mérlegkör felelős?

A BRP a fogyasztás és a termelés közötti tervezett különbség alapján kereskedik a piacüzemeltetőn keresztül minden D-1 órára, az úgynevezett másnapi piacon. Például, ha a mérlegkör felelős a H1 órára 1 MW-os termeléssel és 2MW-os fogyasztással tervezett, akkor megpróbál 1MW-ot vásárolni a piacüzemeltetőn keresztül, hogy egyensúlyi helyzetet alakítson ki. Ha a mérlegkör felelős úgy találja, hogy a tényleges termelés vagy fogyasztás eltér a tervezett mennyiségektől a szállítás napján, a különbséget még mindig kiegyenlítheti a napon belüli piacon. 

A különbözetek elszámolását a piacüzemeltető végzi, és az egyenlegeket havonta megküldi valamennyi mérlegkör felelősnek.

Vegyünk egy példát:

Képzeljünk el egy áramszolgáltatót, amely a nyári szünidő alatt tőzsdén kívüli ügylet keretében áramot vásárol egy napelemparkból. Ebben a példában a háztartások részéről alacsony a kereslet, mert a legtöbben a szabadban vannak, viszont a termelés magas, mert a napelempark az átlagosnál hatékonyabban üzemel. Tegyük fel, hogy a szolgáltató egyben mérlegkör felelős is, és a mérlegkörébe tartozik a napelemparkból származó kínálat, a csatlakoztatott háztartások kereslete és a más mérlegkör felelősökkel folytatott villamosenergia-piaci kereskedelem.

Ez a szolgáltató folyamatosan felel az egyenlegéért. A fogyasztást növelni kell, hogy kiegyenlítse a napelempark tervezett termelési szintjét. Ugyanakkor előfordulhat, hogy egy másik BRP a szükségesnél több villamos energiát fogyaszt. Ennek oka lehet egy, a mérlegkörhöz tartozó gyár magas kereslete vagy egy energiatermelő létesítmény kiesése. A két mérlegkör felelős a különbség kiegyenlítése érdekében energiát cserélhet, és amennyire ez az energiakereskedelemben könnyen megvalósítható. Előfordulhat azonban, hogy költséghatékonyabb az energiatöbblet vagy -hiány kiegyenlítése, mint a mérlegkörön belüli lépések.

Megjegyzés:

BRP vagy BSP, mi a különbség?

BRP = Balancing Responsible Party, a mérlegkör felelős, kizárólag az egyensúlyért felel.

BSP = Balancing Service Provider, a mérlegköri szolgáltató a BRP kifejezetten az energia és a kapacitás kiegyenlítéséért felelős alegysége.

Szeretnél a Nano energiagyűjtő csoport tagja lenni, és több bevételre tehet szert az energiaeszközeidből? Lépjen kapcsolatba velünk, hogy kockázatmentes bevételi forrást hozzon létre előzetes kiadások nélkül, miközben hálózat-kiegyensúlyozási szolgáltatásokat vesz igénybe.

Legyen része a szélesebb európai energiahálózatnak, és a rugalmasság révén maximalizálja energiavagyonának értékét!

Kapcsolat