Átviteli rendszer irányító

Átviteli rendszer irányító

Az átviteli rendszer irányító, más néven TSO (Transmission System Operator), a villamosenergia ellátási lánc egyik kiemelten fontos szereplője.

A rendszerirányító, Magyarországon a MAVIR, felel a nagyfeszültségű villamosenergia-hálózat vezérléséért és üzemeltetéséért, amely az erőművekből a villamos energiát a helyi elosztóhálózatokba szállítja.

Az elosztóhálózatokat egy elosztórendszer-üzemeltető, az úgynevezett DSO (Distribution System Operator) kezeli. Az elosztórendszer-üzemeltető szállítja el a villamos energiát az otthonokba és a vállalkozásokhoz. A DSO szervezi a helyi piacot, miközben mindig a rendszerirányító teljesítmény előrejelzéseihez igazodik. A rendszerirányító nem fér hozzá közvetlenül az elosztóhálózatra csatlakozó erőforrásokhoz. 

Átviteli rendszer irányító

A rendszerirányító fő feladatai

A rendszerirányító felel az átviteli hálózat stabilitásának és megbízhatóságának fenntartásáért, a villamosenergia-kínálat és -kereslet kiegyensúlyozásáért, valamint a villamos energia zavartalan áramlásáért.

Az rendszerirányító kulcsszerepet játszik a villamosenergia-ellátás biztonságának fenntartásában. Folyamatosan figyeli a hálózatot és az instabilitás vagy a potenciális problémák jeleit keresi, hogy azonnali intézkedéseket hozhasson a kiesések vagy áramkimaradások megelőzése érdekében. A rendszerirányítónak biztosítania kell, hogy a hálózat képes legyen megbirkózni a kereslet hirtelen változásaival, például a magas villamosenergia-fogyasztás időszakaiban, vagy amikor egy erőmű váratlanul leáll. 

A hálózati kilengéseit a kiegyenlítési szolgáltatások segítségével képes kezelni a rendszerirányító. A hálózati kiegyenlítést célzó szolgáltatások (AnS – Ancillary Services) olyan különböző energiapiaci szolgáltatásokat jelölnek, amelyek a villamosenergia-hálózat megbízhatóságának és stabilitásának fenntartásához szükségesek, mint például a hálózaton belüli kereslet és kínálat kiegyensúlyozása.

A rendszerirányító kezeli továbbá az új villamosenergia-termelők, az úgynevezett generátorok, például napelemparkok hálózatra való csatlakoztatását, és felügyeli az új átviteli infrastruktúra kiépítését.

Az energiatermelés és a kereskedőknek történő értékesítés mellett a termelők kiegyenlítési szolgáltatásokat is nyújthatnak, hogy segítsék a TSO-t az átviteli rendszer egyensúlyának fenntartásában.

A rendszerirányítók segítik a fenntartható energiára való átállást

A rendszerirányító fontos szerepet játszik a tisztább és fenntarthatóbb energiarendszerre való átállásban is. Mivel egyre több megújuló energiaforrást használunk, a rendszerirányítónak a hálózat bővítésével és a korszerűbb infrastruktúra kiépítésével az új elvárásokhoz kell igazítania a hálózatot, hogy fogadni tudja az forrásokból érkező energiát.

A rendszerirányító fejlett előrejelző eszközöket használ a megújuló energiaforrások, például a szél- vagy napenergia termelésének előrejelzésére, valamint a kereslet és a kínálat várható ingadozásának megtervezésére. 

A TSO-k a kereslet és a kínálat valós idejű egyeztetésével azt is biztosítják, hogy a megújuló forrásokból származó energia felhasználása során a hálózat egyensúlyban maradjon. Ezt olyan rugalmas megoldásokkal érik el, mint az energiatárolás, a keresletoldali válasz és a rugalmas termelés, valamint a határokon átnyúló energiakereskedelem, külföldi rendszerirányítókkal.

A rendszerirányító másik feladata az új technológiák, például az energiatároló rendszerek vagy a kereslet oldali programok, integrációjának irányítása, amelyek lehetővé teszik a villamosenergia-fogyasztók számára a fogyasztásuk szabályozását, így hozzájárulhatnak a hálózat ellenállóságához.

A Villamosenergia-átviteli Rendszer Irányítók Európai Hálózata

Európában az átviteli rendszer irányítók a Villamosenergia-átviteli Rendszer Irányítók Európai Hálózata, röviden az ENTSO-E néven alkotnak szövetséget. A szövetségnek 35 országban 39 tagja van.

Az ENTSO-E feladata a világ legnagyobb összekapcsolt elektromos hálózata, az európai villamosenergia-hálózat biztonságos és összehangolt működésének biztosítása. Műszaki együttműködési platformként szolgál, és elősegíti a zökkenőmentes villamosenergia-kereskedelmet. A rendszerirányítók közötti villamosenergia-kereskedelem hozzájárul a hálózat rugalmasságához, mivel segíti a kereslet és a kínálat valós idejű kiegyensúlyozását.


Összefoglalva, az átviteli rendszer irányítója a villamosenergia-ellátási lánc kritikus szereplője, amely a nagyfeszültségű villamosenergia-hálózat vezérléséért és üzemeltetéséért felel. A rendszerirányító teszi lehetővé, hogy a villamos energia biztonságosan és megbízhatóan jusson el az erőművektől az elosztórendszer-üzemeltetőkhöz, majd onnan a háztartásokba és a vállalkozásokhoz, miközben fenntartja az ellátás biztonságát és elősegíti a tisztább és fenntarthatóbb energiára való átállást.

Az európai rendszerirányítók listája

Ország TSO
Albánia Operatori i Sistemit te Transmetimit (OST)
Ausztria Austrian Power Grid AG (APG)
Vorarlberger Übertragungsnetz (VUEN)
Belgium Elia Transmission Belgium (Elia)
Bosznia-Hercegovina BiH Independent System Operator (NOS BiH)
Bulgária Electroenergien Sistemen Operator (ESO)
Ciprus Cyprus Transmission System Operator (Cyprus TSO)
Csehország Česká elektroenergetická přenosová soustava (ČEPS)
Dánia Energinet
Észak Írország System Operator for Northern Ireland (SONI)
Észak-Macedónia MEPSO
Észtország Elering
Finnország Fingrid
Franciaország Réseau de Transport d'Électricité (RTE)
Görögország Independent Power Transmission Operator (IPTO or ADMIE)
Hollandia TenneT (TTN)
Horvátország Croatian Transmission System Operator (HOPS)
Írország EirGrid
Izland Landsnet
Lengyelország Polskie Sieci Elektroenergetyczne (PSE)
Lettország Augstsprieguma tīkls (AST)
Litvánia Litgrid
Luxembourg Creos Luxembourg
Magyarország Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító ZRt. (MAVIR)
Montenegró Crnogorski elektroprenosni sistem AD (CGES)
Németország TransnetBW (TNG)
Tennet TSO (TTG)
Amprion
50Hertz Transmission (50Hertz)
Norvégia Statnett
Olaszország Terna
Portugália Redes Energéticas Nacionais (REN)
Románia Transelectrica
Spanyolország Red Eléctrica de España (REE)
Svájc Swissgrid
Svédország Svenska Kraftnät (SVK)
Szerbia Elektromreža Srbije (EMS)
Szlovákia Slovenská elektrizačná prenosová sústava (SEPS)
Szlovénia Elektro-Slovenija (ELES)