A Nano Energies segítségével léphet be a Gravitricity a cseh energiapiacra

Prague,  21. március 2023

A Nano Energies segítségével léphet be a Gravitricity a cseh energiapiacra

Prague,  21. március 2023

A brit székhelyű Gravitricity nemrégiben bejelentette, hogy innovatív, gravitációs energiatároló építését tervezi a morva-sziléziai Darkov bányában. Az energiapiac felé vezető úton a jól ismert cseh energiaipari vállalat, a Nano Energies segítik őket, akikkel együttműködési megállapodást írtak alá.

A Gravitricity uniós forrásból tervezi megépíteni a világ első földalatti gravitációs energiatároló létesítményét Csehországban. Technológiájuk az energiahálózat kiegyenlítését fogja segíteni, amelyben a hálózati kiegyenlítés szakértője, a régió öt országában is működő rugalmassági aggregátor, a cseh Nano Energies lesz a vállalat partnere. A felek vállalták, hogy közösen dolgoznak a szolgáltatás fejlesztésén. Együttműködésük 2021-ben kezdődött, amikor a Gravitricity számára a Nano Energies feltérképezte a projekt pénzügyi lehetőségeit.

"Rugalmassági aggregációs szakértőként Csehország a hazai piacunk, ez pedig kulcsfontosságú a projekt szempontjából. A Gravitricity technológiája gyorsan és rugalmasan képes reagálni a megawattban mért hálózati ingadozásokra. Ez lehetővé teszi, hogy olyan mértékben vonjuk be őket a hálózat kiegyensúlyozásába, amelyre jelenleg elsődlegesen a szén- és gáztüzelésű erőművek képesek" - magyarázza Stanislav Chvála, a Nano Energies vezérigazgatója.

A Gravitricity nemcsak a különböző súlyok mozgatására, emelésére és leengedésére képes, de ezt a folyamatot egymás után többször is képes megismételni, vagy éppen ellenkezőleg, a súlyokat félúton megállítani. A rendszer attól függően működik, hogy mekkora energiatöbblet vagy -hiány jelentkezik a hálózaton. A Nano Energies számításai szerint a technológia optimális teljesítménye a négy megawatthoz közelít. Szemléltetésképpen, ez 16 000 háztartás energiaellátásához elegendő mennyiség.

"A világon körülbelül 14 000 olyan bánya van, amely gravitációs tárolóként működhetne. Úgy véljük, a Nano Energies-szel való együttműködésünknek köszönhetően a technológiánk darkovi bevezetése sikeres lesz. Bízunk abban, hogy ez több lesz egy tervezetnél, és képes lesz felgyorsítani a gravitációs tárolás fejlesztését és az energiahálózat korszerűsítését Európa-szerte" - mondta Charlie Blair, a Gravitricity ügyvezető igazgatója.

Az elmúlt években egyre nagyobb igény mutatkozik a hálózati kiegyenlítést célzó szolgáltatások iránt, mivel megnőtt azoknak a megújuló energiaforrásoknak a száma, amelyek teljesítménye az időjárás ingadozásától függ. Ezt a szolgáltatást ma főként fosszilis erőművek nyújtják, de mellettük jelen vannak az olyan rugalmassági aggregátor szolgáltatók is, mint például a Nano Energies. Ezek olyan kisebb energiatermelőknek is lehetőséget adnak a rugalmasság kihasználására, mint a biogázüzemek, a kapcsolt energiatermelő egységek vagy az olyan technológiák, mint amilyet a Gravitricity készül bevezetni Csehországban. Ez a téma a vállalkozások számára is kulcsfontosságú lehet, hiszen optimalizálhatják energiakiadásaikat, vagy akár nyereséget is termelhetnek az energia rugalmasságának köszönhetően.