Kereslet oldali rugalmasság: A következő nagy dobás Közép-Kelet-Európában

5. május 2023

Mely közép-kelet-európai piacok állnak készen a kereslet oldali rugalmasságra (Demand Side Flexibility - DSF)? Mely országok rendelkeznek a legnagyobb potenciállal, és milyen akadályok állnak a fogyasztó oldali rugalmasság nagy léptékű megvalósítása előtt? Ezeket a kérdéseket vitattuk meg a smartEn által szervezett, a kereslet oldali rugalmasság közép-kelet-európai helyzetéről szóló webináriumon.

Komplex adatok és valós tapasztalatok találkozása

Az LCP Delta és a smartEn - Smart Energy Europe által közzétett 2022 Market Monitor for DSF című tanulmány szolgált a beszélgetés alapjául. Jan Novák, a Nano Energies termékigazgatója és A. Balogh Kornél, a Navitasoft üzletfejlesztési vezetője a közép-kelet-európai rugalmassági piacokon részt vevő vállalatok gyakorlati meglátásaival egészítették ki az adatokat. 

A DSF Market Monitor (itt érhető el) magas szintű áttekintést nyújt a közép-kelet-európai régió fejlődéséről, és világos képet mutat. A közép-kelet-európai régió a DSF-piacok szempontjából a "lehetőségek földjének" számít. Bár az elmúlt évek számos pozitív fejleménye arra utal, hogy a piacok lassan megnyílnak a kereslet oldali rugalmasság előtt, még mindig komoly szabályozási akadályai vannak a rugalmassági szolgáltatások főáramba kerülésének. Ez a blogbejegyzés a webinárium legizgalmasabb megállapításait veszi sorra, és megpróbálja megválaszolni a leggyakoribb kérdést. Melyik piacon a legnagyobb potenciál, és milyen mutatókat érdemes figyelni a következő években?

Lehetőségek: Mely országok rendelkeznek a legnagyobb potenciállal?

A hálózati kiegyenlítést célzó szolgáltatások jelentik a kereslet oldali rugalmasság elsődleges bevételi forrását. A Market Monitor tanulmány a rugalmassági piac potenciális méretét a rendszerirányítók kiadásainak szemszögéből vizsgálja. Más szóval, mennyit költenek az átviteli rendszer üzemeltetői olyan, a hálózati kiegyenlítést célzó szolgáltatásokra, amelyeket megnyithatnak a kereslet oldali rugalmasság előtt is?

Forrás: Az LCP Delta és a smartEn 2022 Market Monitor on Demand Side Flexibility tanulmánya

„A rendszerirányítók hálózati kiegyenlítést célzó szolgáltatások megvásárlására fordított kiadásai az emelkedő gázárak miatt 2022 folyamán az előző évhez képest csaknem megduplázódtak Európa-szerte."

A kereslet oldali rugalmasság szempontjából a nagyobb országok ígéretesebbnek tűnnek, itt magasabbak a rendszerirányítók költései is. Lengyelország például tavaly 1 milliárd eurót, Románia pedig 700 millió eurót költött a hálózati kiegyenlítést célzó szolgáltatásokra. A 2022 Market Monitor adatai szerint éppen ezért Lengyelország és Románia a jövőbeli fejlődés "favoritjai".

Paradox módon Lengyelországnak van a legnagyobb szüksége a kereslet oldali rugalmasságra, de még nem nyitotta meg piacait a szolgáltatás előtt. Ilyen, és ehhez hasonló következetlenségek kísérik a DSF megvalósítását a teljes közép-kelet-európai régióban.

„Ha részletesebben vizsgáljuk a piacokat a független aggregáció tekintetében, még több akadály merül fel a kompenzációs szabályokkal kapcsolatban. Romániában például engedélyezett a független aggregáció. Továbbra is szükség van ugyanakkor az eszközkiegyenlítésért felelős féllel való szerződéses kompenzációra""

*Megjegyzés: Lengyelország és Románia még mindig nem vette át az olyan szabványosított európai termékeket, mint az FCR, mFRR vagy aFRR. Ezek az országok éppen ezért fizettek magasabb árakat a hálózatok stabilizálásáért, hiszen más európai országokkal szemben még nem rendelkeznek megfelelő termékekkel. Ha rendelkeznének, könnyebben meg tudnák osztani a kapacitásaikat Európa-szerte, és az ár csökkenne.

 A piacképesség ellenőrzése

A nagy lehetőségek ellenére Lengyelországnak, Romániának és a többi közép-kelet-európai országnak még dolgoznia kell a független aggregáció integrálásán vagy bevezetésén, ez pedig jelentős akadály a kereslet oldali rugalmasság megvalósítása előtt.

A szabályozási korlátozásokra tekintettel Jan Novák, a Nano Energies termékigazgatója alternatív véleményt kínál arról, melyik országé lehet "a következő nagy dobás" a piacképesség tekintetében. A kereslet oldali rugalmasság szempontjából a legjelentősebb potenciált Magyarországon látja, amely szabályozási szempontból a legközelebb áll ahhoz, hogy teljes mértékben lehetővé tegye a kereslet oldali rugalmasságot, hiszen a független aggregáció már jelenleg is engedélyezett.

„A jogszabályi környezet tekintetében Magyarország áll a legközelebb ahhoz, hogy lehetővé tegye a kereslet oldali rugalmasságot. Más piacokon szerzett tapasztalataink azt mutatják, hogy amikor valahol bevezetik a független aggregációt, gyorsan növekszik az igény a kereslet oldali termékekre is."

Forrás: Az LCP Delta és a smartEn 2022 Market Monitor on Demand Side Flexibility tanulmánya

Magyarország áll a legközelebb az Európai Bizottság 2019-es villamosenergia-piaci tervezetének végrehajtásához, számos országban, köztük Csehországban, Szlovákiában, Bulgáriában és Szlovéniában még mindig várat magára a független aggregáció engedélyezése, mivel ezekben az országokban továbbra is szükséges megállapodást kötni a mérlegköri felelősökkel.

Jan Novák szerint az országok felkészültségének összehasonlításakor más mutatókat is érdemes figyelembe venni, például a rövid távú piacokon kínált mennyiségeket és a hálózati kiegyenlítést célzó szolgáltatások árát, amelyek a régióban jelentős eltéréseket mutatnak. Magyarországon, ahol engedélyezett a független aggregáció, magasak a szolgáltatások árai, és a mennyiségek 100%-át a napi és havi aukciók keretében írják ki; Magyarország ezzel jóval megelőzi az olyan országokat, mint Szlovákia vagy Csehország.

Szeretne többet megtudni a kereslet oldali rugalmasságról a közép-kelet-európai régióban?

Nézze vissza a teljes webináriumot itt: 

https://www.youtube.com/watch?v=kb90E9qARnk

A résztvevőkről:

  • A smartEn a tiszta energiára való átállás fogyasztóközpontú megoldásait integráló európai üzleti szervezet. Céljuk, hogy lehetőséget teremtsenek minden vállalat, épület és autó számára az egyre inkább megújuló energiarendszerre való átállásra. A smartEn több mint 80 tagot képvisel, akik az energiarendszer digitalizálásában, decentralizálásában és dekarbonizálásában vállalnak szerepet a keresleti oldalon.
  • Az LCP Delta egy kutatási tanácsadó és adatszolgáltató vállalat, amely az elmúlt 20 évben az energetikai átállással foglalkozik. Az LPC Delta a teljes energiaértékláncban támogatja ügyfeleit az energetikai átmenet során: a keresletoldali fogyasztói ajánlatoktól az energiarendszer-modellezésig, a rövid távú kereskedelmi elemzésektől a hosszú távú előrejelzésekig.
  • A Navitasoft kereskedelmi szoftvermegoldásokat kínál rendszerirányítók és energiakereskedők számára 16 európai országban.
  • A Nano Energies Csehországban, Szlovákiában, Horvátországban, Romániában és Magyarországon működő rugalmassági aggregátor. A Nano Energies úgy irányítja ügyfelei rugalmas eszközeit, hogy azok stabilitást biztosítsanak a rendszerirányítók által üzemeltetett nemzeti villamosenergia-hálózat számára.