Így tartják melegen Česká Lípa városát a hálózati kiegyenlítést célzó szolgáltatások - még válság idején is

Česká lípa,  1. szeptember 2022

Így tartják melegen Česká Lípa városát a hálózati kiegyenlítést célzó szolgáltatások - még válság idején is

Česká lípa,  1. szeptember 2022

Az MVV felel Česká Lípa városának teljes hőellátásáért. A Nano Energies-nél azon dolgozunk, hogy még a nyersanyagárak emelkedése mellett is biztosítani tudják a stabil működést. Ezt egy új energiapiaci termékkel, a hálózati kiegyenlítést célzó szolgáltatásokkal érhetjük el.

Egy hosszú távú együttműködés fejlődése

Az MVV Energie CZ tulajdonában lévő Česká Lípa-i hőerőmű biztosítja az egész város számára az energiát és fűtést. Az anyavállalat Csehország 15 városban nyújt szolgáltatást és több ezer embert lát el napi szinten energiával. Fő feladatuk az otthonok és vállalkozások fűtése, elsősorban télen. A Nano Energies és az MVV többéves sikeres együttműködése a kombinált hő- és villamosenergia-termelő (CHP) egységek rugalmas irányításának köszönhető.

Negyedórán belül a hálózaton

A nyersanyagellátás helyzete cikkünk írásakor, 2022 nyarán, igen bonyolult. Az árak az elmúlt évben több mint háromszorosára emelkedtek. Az MVV kulcsfontosságú szolgáltatást nyújt, hiszen az, hogy valaki biztonságban és melegben lehessen az otthonában, alapvető emberi szükségletnek tekinthető. Így kiemelten fontos, hogy a feladatukat zavartalanul el tudják látni.

A velünk régóta fennálló együttműködés alapján az MVV úgy döntött, hogy 4,9 megawatt villamosenergia összteljesítményű CHP-egységeivel és egy, a túltermelés során keletkező plusz hő tárolására alkalmas tárolótartállyal kiegyenlítő szolgáltatásokat nyújt a cseh átviteli rendszer számára.

2021 elején kezdtünk el dolgozni a rugalmassági termékről a hálózati kiegyenlítést célzó szolgáltatásokra való átálláson, pontosan akkor, amikor a cseh jogszabályok ezt lehetővé tették a gyakorlatban. A hálózati kiegyenlítést célzó szolgáltatások elsődleges szerepe a villamosenergia-hálózaton belüli termelés és fogyasztás közötti egyensúly biztosítása. Az ügyfélnek fizetnek a villamosenergia-hálózat stabilizálásának támogatásáért, továbbá garantálniuk kell a berendezés kimeneteli teljesítményének 12,5 percen belüli vagy annál rövidebb idejű változásának mértékét.

Mára elértük, hogy az MVV CHP-egységeit már teljes egészében távolról irányíthassuk. A "NanoBox" egységet közvetlenül a CHP-infrastruktúrára telepítettük, hogy távolról be- és kikapcsolhassuk azt. Erre azért is van szükség, mert a hálózati kiegyenlítést célzó szolgáltatások teljesítése közben 1 másodperces időközönként méréseket végzünk, amit szintén a NanoBox lát el. Analitikus modelljeink biztosítják a hálózati kiegyenlítést célzó szolgáltatásokból származó bevétel maximalizálását, míg az üzemeltetési terveket a napi aukciók eredményei alapján határozzuk meg.

3
CHP egység
4,9
megawatt villamosenergia összteljesítmény
15
perces határidő
3005
MTH/év az üzemórák száma

A hálózati kiegyenlítést célzó szolgáltatások leginkább ezeknél a technológiáknál alkalmazhatóak:

  • CHP egységek
  • biogázüzemek
  • ipari fogyasztás
  • tartalék energiaforrások

Öné az utolsó szó

Ahhoz, hogy az MVV beléphessen a hálózati kiegyenlítést célzó szolgáltatások piacára, alapos elemzést végeztünk, és meghatároztuk az üzemeltetési feltételeket - a CHP (azaz kombinált hő- és villamosenergia-termelés vagy kombinált energiatermelés) optimalizálásával együtt.

A rendszerirányító ČEPS kérését követően az MVV-nek legfeljebb 12,5 percen belül (a megállapodás szerinti szolgáltatási sebességtől függően) kell a szolgáltatásokat elindítania, ezért a Nano Energies-nél gondosan figyelemmel kísérjük az ügyfél villamosenergia-rendszerének minden kritikus mutatóját. A hálózati kiegyenlítést célzó szolgáltatások igényeihez egy tárolótartályt használunk, amelyet analitikus modelljeink valós időben kezelnek - így elegendő tartalék marad a szükséges hőigény biztosítására.

Még ha a rendszerirányító ČEPS utasítást is ad nekünk a hálózat stabilizálására, mindig az ügyfélé, az MVV-é a végső döntés, hogy kívánja-e nyújtani a szolgáltatást. Az ilyen esetekben a szolgáltatás aktiválásáért többletbevétel vagy díjazás illeti meg az ügyfelet.

Eredmények hat hónap elteltével

Az együttműködés egyik fő célja az volt, hogy az 1800 köbméteres tárolótartály működését, amelyet elsősorban a reggeli és esti csúcsidőszakok lefedésére használnak, átalakítsák. Ezt most félig üresen tartják, és készen áll arra, hogy a rendszerirányító kérésére kiegyenlítő szolgáltatásokat nyújtson.

A Nano Energies-szel való együttműködés hozzájárul a Česká Lípa-i hőerőmű pénzügyi stabilitásához, amely most azt tervezi, hogy elektromos kazánok telepítésével bővíti tevékenységét, hogy ezeket a kapacitásokat is fel tudja ajánlani a ČEPS számára a hálózat kiegyenlítésére.

„"Vállalatunk számára nagy előnyökkel jár, hogy a hálózati kiegyenlítést célzó szolgáltatásokat nyújthatunk. A jelenlegi nehéz energetikai helyzetben, amikor a felhasznált tüzelőanyagok ára folyamatosan emelkedik, ez segít minket a pénzügyi kihívások leküzdésében.""