Hogyan segít az uborka az energiaátállásban?

Velké Němčice,  21. szeptember 2022

Hogyan segít az uborka az energiaátállásban?

Velké Němčice,  21. szeptember 2022

A fedett üvegházaknak köszönhetően szinte mindig biztosak lehetünk abban, hogy a közelben termesztett friss zöldséget kapunk. De tudta, hogy az energiabiztonság elérésében is nagy szerepük van?

Az uborka gyors növekedése

A Maryša üvegház Csehországban, a dél-morvaországi Velké Němčicében található. Az üvegháznak két fő része van. A kisebbik, 1,6 hektáros rész kivilágítatlan, a nagyobbik, 3 hektáros rész pedig 3000 nagynyomású nátriumlámpával van megvilágítva, mindkettő uborkatermesztésre szolgál.

A telephelyen rendelkezésre áll egy kombinált hő- és villamosenergia-termelő (CHP) egység, amely a hőtermelés mellett villamos energiát szolgáltat a világításhoz, valamint CO2-t az uborka termelési mennyiségének növelése érdekében. A hő- és villamosenergia-termelés során a kipufogógázt katalizátorral tisztítják. Ez a CO2-t az üvegházban való felhasználáshoz szükséges szintre tisztítja. Ez egyúttal azért is előnyös, mert a CO2-t, amely egyébként a légkörbe kerülne, a növények elnyelik, csökkentve ezzel a folyamat teljes karbonlábnyomát.

Kiegyenlítő szabályozási szolgáltatások az emelkedő energiaárakkal szemben

Az üvegház üzemeltetése rendkívül energiaigényes a fűtés, a villamos energia, a víz és a CO2 szempontjából. A gáz árának emelkedése miatt nagyon nehéz versenyképesnek maradni. Nem egyszerűen arról van szó, hogy az üzlet meg tud-e maradni. Az emberek élelmiszerrel való ellátása kritikus iparág. Ha a rendszer működtetésének költségei túl magasak lesznek, akkor nem lehet tovább működtetni azt és nem lehet elfogadható árszinten kínálni a termékeket. Az üvegházak a legnagyobb figyelmet az energetikai infrastruktúrájuk fenntartásának szempontjaira fordítják. Mindazonáltal a szükséges inputok – mint például a gáz – növekvő árai nem állnak az üvegházak üzemeltetőinek ellenőrzése alatt.

A jelenlegi energetikai helyzet arra kényszerít bennünket, hogy még jobban átgondoljuk a működési költségeket, és ezért akkor is felajánljuk erőforrásainkat a kiegyenlítő szabályozási szolgáltatásokra, amikor nincs szükségünk rájuk a termesztéshez."

1 MW
összteljesítményű CHP egység
4 500
üzemóra /év
product:
ancillary services

A kulcs az időzítés

A Maryša üvegház 2018-ban úgy döntött, hogy az energetikai infrastruktúrájuk egy részét a Nano Energies rendelkezésére bocsátja. A Nano Energies 2021 végén kezdte meg a CHP-k által szolgáltatott energia felajánlását a csehországi kiegyenlítő szabályozási szolgáltatások piacán. Azokban az időszakokban, amikor az üvegház nem igényel áramot, a villamosenergia-termelést az átviteli rendszerirányító (TSO) igényeitől függően ki- vagy bekapcsolhatják. Amikor a teljes hálózati fogyasztás túl magas, lehetőség van a világítás kikapcsolására is, így az üvegház profitálhat a hálózati kiegyenlítő szabályozási szolgáltatásokban való részvételből, mindeközben segít a hálózat általános egyensúlyának megőrzésében is.

Maximális hozam minimális erőfeszítéssel

Az energiaárak jelenlegi kritikus helyzete ellenére a Nano Energies-el való együttműködés lehetővé tette, hogy a Maryša üvegház működőképes és nyereséges maradjon. Az idő túlnyomó többségében a működés a szokásos módon folytatódik, és azon ritka esetekben, amikor tényleges aktiválásra van szükség, sincs lényeges különbség a napi tevékenységekben. Röviden, az együttműködés nagyon sikeres volt.  A közös munka során a Nano Energies olyan új bevételi forrásokat nyitott meg a Maryša számára, amelyeket egyedül nem tudott volna elérni, ugyanakkor ez részéről minimális erőfeszítéssel megvalósítható.

„A Nano-val való együttműködés csodálatos. Már régóta dolgozunk együtt. A Nano nagyon jól ismeri a működésünk igényeit. Tudjuk, hogy egy üvegházban a zöldségtermesztés az elsődleges, míg a CHP-ben az emberek energiaellátása a legfontosabb. Ezek azok a dolgok, amiket ők jól kombinálnak."