A cseh Nano Energies Magyarországon is beindítja virtuális erőművi szolgáltatásait

Budapest, Prága,  1. december 2022

A cseh Nano Energies Magyarországon is beindítja virtuális erőművi szolgáltatásait

Budapest, Prága,  1. december 2022

A vállalkozások Európa-szerte küzdenek a magas villamosenergia-árakkal. A válságból kivezető út lehet a cseh Nano Energies által kínált rugalmassági aggregáció, amely az áramfogyasztás és -termelés intelligens irányításával az energiaköltségek 10-30 százalékos csökkentését is lehetővé teszi. Emellett erősíti a villamosenergia-hálózat stabilitását, és optimalizálja a megújuló energiatermelés hálózatba visszatáplálását. Magyarország már a negyedik ország, ahol a cég jelen van.

Miközben a villamosenergia rendszerek jelentős technológiai változáson mennek keresztül szerte a világban, egy akut kihívással, az emelkedő árakkal is szembe kell nézniük a vállalkozásoknak. Emiatt reflektorfénybe került az úgynevezett energia rugalmasság, amely a fogyasztás és termelés folyamatos összehangolását jelenti. Mivel a villamos energiát nem lehet nagy mennyiségben és költséghatékony módon tárolni, ezért az energiaellátás biztonsága szempontjából a kisebb eszközök vezérlése a hatékony megoldás. A Nano Energies független rugalmassági aggregátorként sok kisebb-nagyobb áramtermelőt és -fogyasztót egyesít egy közös intelligens rendszerbe, amely így egyetlen nagy “virtuális erőműként" működik.

A rugalmassági aggregátorok a megújuló energiatermelés növekedésével párhuzamosan kapnak egyre nagyobb szerepet. Mivel a megújuló energiatermelés időben nem kiegyensúlyozott, szükségessé váltak az olyan megoldások, amelyek kiegyensúlyozzák a villamosenergia rendszer működését.

„A napelemeken termelt áram visszatáplálása kiemelt témává vált Magyarországon az elmúlt hónapokban, ez is mutatja, hogy az átviteli hálózat egyensúlya mennyire fontos tényező. A hálózati kiegyensúlyozást célzó szolgáltatásai révén erre is megoldást tud kínálni a Nano Energies technológiája” – mondja Lukács Tibor, a Nano Energies magyarországi vezetője. A cég intelligens megoldásaival a vállalatok - például biogáz erőművek, gázmotoros erőművek, vagy hulladéklerakó telepekhez kapcsolódó erőművek, hogy csak néhányat említsünk - 10-30 százalékos eredő energiaköltség-csökkenést tudnak elérni anélkül, hogy a napi működést át kellene alakítaniuk. Azoknál a vállalatoknál, amely a nap 24 órájában üzemelnek és az energiafogyasztás variálható, a költségmegtakarítás a 60 százalékot is elérheti.

"A rugalmassági aggregátorok felgyorsítják a fenntartható energiára való átállást. A Nano Energies ugyanis képes hozzáférni olyan energiaforrásokhoz, amelyek egyébként kihasználatlanul maradnának. Úgy állítjuk be a fogyasztást és a termelést, hogy az ügyfelek akkor termelnek áramot, amikor a legdrágább, és akkor fogyasztanak, amikor a legolcsóbb. Az ügyfél ezt működés közben észre sem veszi, mert minden automatikusan, távvezérléssel történik, ugyanakkor hozzájárul a hálózat stabilizálásához anélkül, hogy földgázzal üzemelő erőműveket kellene csatlakoztatni" - magyarázza Stanislav Chvála, a Nano Energies vezérigazgatója.

A Nano Energies jelenleg a villamosenergia-átviteli hálózatot üzemeltető MAVIR Zrt.-vel közösen azon dolgozik, hogy mindenben megfeleljen a magyar szabályozásnak, és jövőre elindíthassa kiegyenlítő szabályozási szolgáltatásait. A vállalat emellett jövőre tervezi a legújabb automatizált rugalmassági aggregációs szolgáltatás (aFRR) bevezetését ügyfelei számára, amely kiegészítő bevételi forrást teremt számukra.

A vállalatot Petr Rokůsek cseh vállalkozó alapította 2008-ban Csehországban. Tavaly 116 millió euró árbevételt ért el csoportszinten és jelenleg 130 magasan képzett szakembert foglalkoztat – szoftverfejlesztőket, matematikusokat és megújulóenergia-szakértőket.